1. Cum pot face o programare?
2. Pot depune documentele pentru altcineva?
3. Pot depune documentele pentru un grup de persoane? Câte programări trebuie să fac în sistemul online pe site și datele cui trebuie să le menționez?
4. Trebuie să mă programez pentru primirea pașaportului?
5. Pot aplica pentru două vize simultan?
6. Unde pot obține informații despre tipul de viză de care am nevoie?
7. De ce tip de asigurare am nevoie?
8. În ce cazuri este necesar un certificat medical ce atestă absența HIV?
9. Care sunt documentele și în ce situații am nevoie strict de documente originale?
10. Cetățenii căror state nu au nevoie de viză pentru a călători în Federația Rusă?
11. Nu sunt cetățean al UE, în ce condiții pot obține viza?
12. Ce documente sunt necesare cetățenilor Australiei, SUA, Marii Britanii, Canadei și Georgiei?
13. Câte zile poate dura o călătorie cu viză turistică?
14. Fac escală într-un aeroport rusesc. Am nevoie de viză de tranzit?
15. Intenționez să călătoresc cu mașina prin Rusia. De ce documente suplimentare am nevoie?
16. Pot să obțin viza în regim de urgență? Cât durează emiterea ei?
17.Cum să te înregistrezi la destinație când ajungi în Rusia?


1. Cum pot face o programare?

Centrul de vize oferă mai multe opțiuni de programare. Puteți:

- să vă înregistrați singur cu ajutorul sistemului online de programare;
- să veniți personal la Centrul de vize și să vă programați.


2. Pot depune documentele pentru altcineva?

Da. Trebuie să prezentați o împuternicire notarială de la persoana care solicită viza.


3. Pot depune documentele pentru un grup de persoane? Câte programări trebuie să fac în sistemul online pe site și datele cui trebuie să le menționez?

Vă rugăm să faceți cunoștință cu regulile de utilizare a sistemului electronic de programare:

P.1. O programare presupune deservirea unui solicitant cu un singur set de documente pentru o singură persoană fizică.

P.5. În programarea pentru depunerea documentelor se indică datele persoanei care solicită viza, deşi pachetul de documente poate fi depus de reprezentantul său împuternicit prin procură.

Prin urmare, dacă depuneţi documentele pentru câteva persoane, trebuie să faceţi programări succesive pentru fiecare persoană în parte, menţionând de fiecare dată datele persoanei pentru care veţi depune actele pentru obţinerea vizei.


4. Trebuie să mă programez pentru primirea pașaportului?

Nu. Paşapoartele se pot ridica zilnic de la Centrul Rus de Vize între orele 08:00 – 16:00, după regula „primul venit, primul servit”. 

Atunci când se depun documentele, operatorul vă comunică data şi ora aproximativă la care puteţi ridica paşaportul. Pentru a evita cozile, vă rugăm să veniţi la timp să vă ridicaţi paşaportul!


5. Pot aplica pentru două vize simultan?

Nu. În conformitate cu legile Federaţiei Ruse, într-un paşaport nu pot fi aplicate două vize valabile.

Dacă deja aveţi în paşaport o viză valabilă (de exemplu, o viză cu o intrare sau două intrări nefolosită sau cu care aţi intrat în ţară doar o singură dată sau o viză multiplă nefolosită), vă recomandăm să solicitaţi o nouă viză nu mai devreme de 10 zile înainte de expirarea acesteia.


6. Unde pot obține informații despre tipul de viză de care am nevoie?

Informaţiile despre tipul de vize pot fi găsite pe site-ul Centrului Rus de Vize la secţiunea „Tipuri de vize” sau pe site-ul Ambasadei, sau al Consulatului General al Federaţiei Ruse în România. 


7. De ce tip de asigurare am nevoie?

Poliţa de asigurare medicală compensează costurile legate de o îmbolnăvire neaşteptată sau de un accident, produse departe de casă:

- plata asistenţei medicale de urgenţă, a tratamentului medical și spitalizării, precum și a medicamentelor;
- transportul bolnavului în ţara de origine;
- cazarea şi întreţinerea persoanei care îl însoţeşte pe asigurat;
- în cazul deceselor, rezultate din accidente, sunt acoperite cheltuielile de înmormântare peste hotare sau de repatriere a urnei cu cenuşă.

Pentru obţinerea unei vize în Federaţia Rusă este necesar să prezentați o poliţă de asigurare.

Poliţa trebuie să fie valabilă pe întreg teritoriul Rusiei şi pe întreaga durată a şederii acolo.


8. În ce cazuri este necesar un certificat medical ce atestă absența HIV?

Certificatul medical ce atestă lipsa HIV este necesar tuturor solicitanţilor unei vize de muncă sau de studii (cu o singură intrare, cu două intrări sau multiplă), pe baza invitaţiilor din partea Serviciului Federal Rus de Migraţie, deoarece aceste vize pot fi prelungite în Rusia.


9. Care sunt documentele și în ce situații am nevoie strict de documente originale?

Trebuie să fie prezentate în original următoarele documente: 

- paşaportul valabil pentru minimum 6 luni de la data expirării vizei (un an şi jumătate de la data începerii termenului de valabilitate al vizei, în cazul vizei de muncă sau de studii);
- chestionarul / formularul pentru viză, imprimat şi semnat de solicitant personal. Semnătura trebuie să corespundă cu semnătura din paşaport;
- o fotografie;
- invitaţia în cazul solicitării unei vize multiple. Este obligatorie depunerea invitaţiei primite de la Serviciul Federal Rus de Migraţie în original pentru obţinerea oricăror tipuri de vize atât private, cât şi multiple de muncă, studii, umanitare şi de afaceri;
- poate fi acceptată o copie a invitaţiei Serviciului Federal Rus de Migraţie doar pentru întocmirea vizelor de afaceri şi umanitare cu o singură intrare sau cu două intrări, cu rezerva că, în caz de necesitate, Oficiul Consular poate cere prezentarea invitaţiei în original;
- poliţa de asigurare medicală.

Atenţie! Oficiul Consular îşi rezervă dreptul de a solicita originalele documentelor care au fost prezentate, anterior, în copie. 


10. Cetățenii căror state nu au nevoie de viză pentru a călători în Federația Rusă?

Nu au nevoie de viză pentru a călători în Federaţia Rusă cetăţenii din ţările care au încheiat cu Rusia Acordul de Anulare sau Simplificare a Regimului de Vize. 

De regulă, fără viză pot fi efectuate călătorii de scurtă durată (nu mai mult de 90 de zile din 180 de zile pe an). În cazul în care este necesară o şedere în Rusia pe o perioadă mai lungă de timp trebuie solicitată viza corespunzătoare. 

De asemenea, nu este nevoie de viză în cazul intrării şi ieşirii din Rusia în conformitate cu programul „72 de ore fără viză” (la bordul feribotului). 


11. Nu sunt cetățean al UE, în ce condiții pot obține viza??

Cetăţenii statelor care nu fac parte din Uniunea Europeană pot depune actele pentru o viză rusească doar cu un voucher turistic, o invitaţie din partea Serviciului Federal Rus de Migraţie sau cu o invitaţie din partea Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (dacă nu este prevăzut altceva printr-un acord internaţional al Federaţiei Ruse). 

Dacă în invitaţie se indică ca loc de reşedinţă România, atunci trebuie să se prezinte documente care dovedesc legalitatea şederii în România. 

Cetăţenii din ţările cu risc de emigrare pot depune actele doar personal, cu condiţia să aibă permis de şedere permanentă în România, precum şi biletele de întoarcere. 


12. Ce documente sunt necesare pentru cetăţenii australieni, americani, britanici, canadieni şi georgieni?

Cetăţenii tuturor ţărilor sus-menţionate trebuie să completeze chestionarul / formularul pentru viză pe două pagini. 

Cetăţenii australieni trebuie să prezinte o autobiografie detaliată (cu traducere în limba rusă). 

În cazul în care doresc să obţină o viză multiplă, toţi cetăţenii din ţările sus-menţionate trebuie să depună chestionarul pentru viză în două exemplare. Al doilea exemplar poate fi prezentat sub formă de copie. 


13. Câte zile poate dura o călătorie cu viză turistică?

Cu o viză turistică puteţi să vă aflaţi în Rusia până la o lună de zile (30 de zile). 

Dacă însă călătoria este planificată pe o perioadă mai mare de 15 zile, trebuie să prezentaţi suplimentar itinerariul în Rusia de la firma de turism care se ocupă cu organizarea călătoriei, precum şi documente care să ateste plata integrală a serviciilor turistice (factura pe numele dvs., chitanţa sau un extras de cont, dacă aţi efectuat plata cu cardul sau prin transfer bancar). 


14. Fac escală într-un aeroport rusesc. Am nevoie de viză de tranzit?

Dacă escala are loc în interiorul zonei de tranzit în decurs de 24 de ore sau dacă nu se schimbă terminalul, atunci nu este necesară viza de tranzit. În acest caz, nu puteţi să părăsiţi aeroportul pentru a vizita oraşul. 

Viza de tranzit este necesară doar dacă, în timpul escalei, pasagerul se află în zona de tranzit mai mult de 24 de ore. 

Centrul de vize recomandă ca, atunci când cumpăraţi biletele, să vă informaţi la compania aeriană dacă pe traseul respectiv aveţi nevoie de viză de tranzit. Atenţie! În cazul unui tranzit forţat, puteţi obţine viza de tranzit la Oficiul Consular din aeroport. 

Atenţie! În urma intrării în vigoare a Tratatului privind Uniunea Economică Eurasiatică, toate cursele între ţările membre sunt considerate zboruri interne. Drept urmare, controlul de frontieră este efectuat doar într-una dintre aceste ţări. De aceea, pasagerii, care au ca destinaţie una dintre ţările membre și fac escală în Rusia, au nevoie de viza rusească de tranzit. 


15. Intenționez să călătoresc cu mașina prin Rusia. De ce documente suplimentare am nevoie? 

De menţionat că tranzitul cu un automobil şi călătoria cu un automobil sunt două noţiuni diferite. 

Tranzitul este o parcurgere necesară pe teritoriul Rusiei, pe cel mai scurt traseu, de exemplu, atunci când nu se poate ajunge în ţara de destinaţie în alt mod sau durează mai mult timp. 

Timpul necesar pentru tranzit este calculat plecând de la 500 de km/zi pe cel mai scurt traseu (puteţi să vă verificaţi folosind google.maps). 

Călătoria cu automobilul prin Rusia pe oricare alt traseu este considerată o călătorie obişnuită sau turism auto. În acest caz, pentru obţinerea vizei trebuie să prezentaţi confirmarea de primire a turistului străin de la orice firmă de turism acreditată, care vă va alege traseul optim şi locurile de cazare (hoteluri). Scopul călătoriei în acest caz va fi „turism auto”. 

Pentru obţinerea vizei nu aveţi nevoie de documentele maşinii şi asigurare auto, însă veţi avea nevoie de ele la frontieră şi în timpul călătoriei. 


16. Pot să obțin viza în regim de urgență? Cât durează emiterea ei?

Puteţi depune documentele la Centrul Rus de Vize pentru examinarea de către Oficiul Consular a posibilităţii eliberării unei vize urgente (3 zile).

Vă atragem atenţia că decizia privind eliberarea unei vize în regim de urgenţă aparţine Ambasadorului sau Consulului General al Federaţiei Ruse.

Taxele pentru serviciile oferite se încasează indiferent de urgenţa vizei. Informaţii detaliate puteţi primi la cel mai apropiat Centru de Vize.


17.Cum să te înregistrezi la destinație când ajungi în Rusia?

FÎnregistrarea trebuie să se realizeze în decurs de șapte zile lucrătoare de la data sosirii Dvs. în Federația Rusă și reprezintă o informare (înștiințare) a autorităților  teritoriale ale Serviciului Federal pentru Migrație despre sosirea la locul destinației din Federația Rusă.  Toate procedurile cu privire la înregistrarea și ieșirea din evidențe sunt realizate de către Partea primitoare.

Este necesar să prezentați Părții primitoare de la locul destinației pașaportul și cardul de migrare, care se completează la intrarea în Federația Rusă. Pe parcursul acestei proceduri nu este permisă reținerea pașaportului, nici a cardului de migrare.  Parte primitoare pot fi atât cetățeni ai Rusiei, cât și cetățeni străini care locuiesc permanent în Federația Rusă sau apatrizi (care posedă permis de ședere), precum și persoane juridice, sucursale ale acestora sau reprezentanțe, în cadrul cărora locuiți sau lucrați.

În cazul cazării în hotel, Partea primitoare este administrația hotelului, care, în decurs de 24 de ore, înștiințează autoritățile teritoriale ale Serviciului Federal pentru Migrație cu privire la sosirea Dumneavoastră, realizează toate demersurile necesare cu privire la evidența cetățenilor străini și este responsabilă pentru respectarea regulilor de ședere.   

La plecarea Dvs. din Federația Rusă, Partea primitoare este obligată ca în decurs de 24 de ore să înștiințeze despre acest lucru autoritățile teritoriale ale Serviciului Federal pentru Migrație, trimițând partea desprinsă din formularul de înștiințare a sosirii, cu scopul scoaterii Dvs. din evidență. 

 

  1. Cum beneficiați de acest serviciu
    Modalități de înaintare a cererii:
    • Personal
    • Prin reprezentant legal
    • Prin centrele multifuncționale

    Modalități de primire a rezultatului:
    • Personal
    • Prin reprezentant legal
    • Prin centre multifuncționale


  2. Turnaround times
    Termenul de realizare a serviciului:
    1 zi lucrătoare

    Termenul în decursul căruia cererea de acordare a serviciului trebuie să
    1 zi lucrătoare

  3. Categorii de beneficiari:
    • Persoane juridice
    • Cetățeni străini
    • Persoane apatride


  4. Baza pentru acordarea serviciului: 
    Temeiul pentru inițierea acordării serviciului de stat o reprezintă primirea de către autoritățile teritoriale ale Serviciului Rus pentru Migrație de la Partea primitoare sau de la cetățeanul străin a înștiințării cu privire la sosire, împreună cu toate documentele necesare, fie în mod direct, fie prin intermediul poștei.

  5. Rezultatul acordării serviciului
    Luarea în evidență.